21 januari 2008

Bokfemman vecka 4

Ny vecka = ny bokfemma. Den här veckan handlar det om språk. En inte helt oväsentlig byggsten i en bok. Jag hade lite svårt att välja om jag skulle välja författare eller enskilda böcker, så det fick bli en blandning. Sedan var det vansinnigt svårt att välja fem och jag är inte säker på att detta är mina absoluta topp-fem. Snarare att de står för fem olika sätt att använda språket osm fascinerar mig.

Katarina Kieri - älskar hennes ungdomsböcker rakt av. Hennes språk är på samma gång distinkt, korthugget och måleriskt, poetiskt. Hon lyckas säga så mycket med så små medel.

Pär Lagerkvist Hans språk har den där sällsamma förmågan att försätta läsaren i en stämning och förflytta henne till handlingens mitt. Barabbas, Dvärgen och Bödeln är helt fantastiska verk.

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten av Mark Haddon. Det var ganska länge sedan jag läste den men jag minns att jag fascinerades över författarens förmåga att få mig att förstå precis hur den autistiske Christophers verklighet tedde sig. Och jag tycker att han använde sig av språket på ett suveränt sätt för att uppnå detta.

Juloratoriet av Göran Tunström. Åh vad jag älskade den. Och språket var en starkt bidragande orsak. Jag gjorde fullt med markeringar och understrykningar i boken, men sen lånade jag ut den och fick aldrig tillbaka den. Tyvärr.

Jinx av Margaret Wild. Den är skriven som en prosadikt i korta, koncentrerade kapitel där varje ord blir betydelsefullt. Suveränt genomfört. Formen och innehållet kompletterar varandra och ingetdera tillåts ta överhanden.

Andra bloggar om: , intressant.se

1 kommentar :

Magica de Hex sa...

Åh jag kunde lika gärna ha skrivit under på din bokfemma! Håller med om rubbet!