27 mars 2009

Boken är död

"Boken är död" var den provocerande rubriken på den föreläsning Klas Fjärstedt höll för oss på Barnens Bokklubb i förmiddags. Men underrubriken var "Länge leve innehållet".

Det Klas menar är att den fysiska boken bara är bäraren av innehållet och att sett ur ett historiskt perspektiv har vi inte använt oss av den bäraren särskilt länge. Förutsättningarna för boken har i och för sig funnits sedan 1400-talet men egentligen är det bara sedan tidigt 1900-tal som boken använts i någon större utsträckning. Men innehållet, berättelserna, har alltid funnits och kommer alltid att finnas. I framtiden kommer vi att ta till oss detta innehåll på digital väg, framför allt via en läsplatta.

Lite skeptisk var jag allt till att börja med.
Tänkte att: nej, inte kommer den där läsplattan att ersätta boken.
På samma sätt som jag tänkte att: nej, inte kommer cd-skivan att ersätta vinylen.
På samma sätt som jag tänkte att: nej, inte kommer digitalkameran att ersätta den analoga systemkameran.

Sannolikt kommer boken och läsplattan att leva sida vid sida ett tag. Det som först får stryka på foten är nog pocketformatet. Sedan kanske manualer [är redan idag på god väg att digitaliseras]. Skolböcker, studiematerial och guideböcker är annat som som skulle lämpa sig bra i digital form. Praktverk, konstböcker, fotoböcker och diverse andra "coffe table"-böcker kommer säkert alltid att finnas för den som vill smycka sitt hem. Förhoppningsvis också bilderboken för den som vill ha en mysig högläsningsstund med sitt barn. Fast å andra sidan, framtidens läsplattor kommer förmodligen att utvecklas med format och bra bildåtergivning som passar för att digitalisera även bilderboken. Den digitala bilderboken kommer säkerligen finnas också med ljud och uppläsning och självbläddrande - ungefär som tv:s stillbildssagor.

2 kommentarer :

Magica de Hex sa...

Fan tro´t.

Matilda sa...

Läsplatta hade varit bra för min bokhylla... Men jag sitter tillräckligt mycket vid en datorskärm som det är nu, vill jag läsa litteratur vill jag göra det på riktigt och inte med ännu en skärm...