04 mars 2010

Ett Muminminne

När brorsonen var liten älskade han Mumintrollen. Den där japanska tecknade varianten. Med gulliga fina färger och mjuka former. Så när han var två år tog jag och sambon med honom till Mumindalen i Finland. Som han såg fram emot detta. Vi anlände till Åbo på kvällen och skulle sova en natt på hotell innan vi reste vidare till Mumindalen. Gissa om det var en liten kille som hade svårt att komma till ro den natten? Men hur det nu var så somnade han till slut och det blev morgon och vi tog bussen för att hälsa på Mumin.

Men eländes elände. Den finska tallskogen påminde ganska lite om de japanska bulliga formerna av Mumindalen. Och när vi precis i början [man fick gå igenom en ganska mörk gång] stötte på en Stinky som var 1.90 lång var det kört. Brorsonen blev alldeles förskräckt och resten av dagen i Mumindalen var han hela tiden på sin vakt och mest intresserade av att åka hem.

Detta minne dyker upp nu när Mumin firar 65 år med en jättefin hemsida som inte är den japanska designen utan mer i Tove Janssons anda, men dock snällare än finsk tall.

1 kommentar :

Magica de Hex sa...

Ganska djärvt att ta med en 2-åring så långt! Ni får göra om det nu!