31 oktober 2007

Harry Potter quiz

Jag kan inte låta bli att tipsa om ett test som mina eminenta medarbetare Malin och Per har fixat och som du hittar på Barnens Bokklubbs sajt. Där kan du testa hur väl du kan din Harry Potter. (Själv fick jag bara 23 rätt av 30 möjliga, och då är det ändå jag som skrivit in alla frågor - och svar - i testmodulen).

Andra bloggar om: ,

30 oktober 2007

Bokfemman vecka 44

I veckans bokfemma gäller det att träda in i fem böcker, eller i alla fall att nämna fem böcker man gärna skulle vilja hoppa in i. Här kommer mina fem val:

Farväl till Berlin av Christopher Isherwood. Jag har alltid drömt om att få tillbringa lite tid i de dekadenta salongerna i 30-talets Berlin, innan Hitler och hans hedjukar tog över.

Robin Hood av Howard Pyle. Att få leva som laglös tillsammans med Robin Hood och hans gäng i Sherwoodskogen är en gammal dröm sedan barndomen.

Tom Sawyer och/eller Huckleberry Finns äventyr av Mark Twain. Också detta är en gammal barndomsdröm. Tänk att få glida fram längs Mississippi på en flotte!

Tunn luft av Jon Krakauer. Jag vet att jag aldrig skulle kunna ta mig upp på Mount Everests topp, men tillsammans med Jon Krakauer i hans bok skulle jag kanske kunna nå toppen.

Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov. Lite skrämmande kanske, men nog vore det också spännande och häftigt att få stifta bekantskap med den mystiske Woland.

Andra bloggar om:

29 oktober 2007

Vad innehåller maten?

Vad är det vi stoppar i oss egentligen? Det kan man undra efter att ha skummat igenom Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson, boken som rönt en del uppmärksamhet på sistone.

Att mat, såväl färdiglagade "tv-dinners" som smörgåspålägg och diversse ingredienser vi köper hem, innehåller diverse tillsatser kom inte som någon överraskning för mig. Jag har länge funderat kring hur mycket socker, smakämnen, konserveringsmedel m.m. som döljs bakom alla konstiga förkortningar i innehållsförteckningarna. Och det ger den här boken ganska bra svar på med ett rejält tilltaget register, uppslagsdel och en lista på vad som döljer sig bakom alla 316 förvirrande E-nummer.

Att pressad skinka innehåller en massa konstiga och tvivelaktiga slaggprodukter är inte förvånande. Men jag studsade till när jag läste att balsamvinäger ofta inte alls är balsamvinäger utan vanligt vinäger som sötats och färgats med karamellfärg. Om vi skulle råka ha äkta balsamvinäger i flaskan har vi förmodligen betalat minst 700 kr/100 ml.

Jag har inte lusläst boken och vet inte om det är nödvändigt att göra det heller. Men den är en bra guide att ta till och framför allt det utförliga registret gör det lätt att hitta i boken.

Andra bloggar om: , ,

28 oktober 2007

Stockholms filmfestival forts.

Som jag skrev tidigare så blev det till att sålla bland filmerna. Från de ursprungliga 33 på önskelistan fick vi dra ner till 21 för att ha en chans att få ihop programmet. Till slut blev det 19 filmer, eftersom det var 2 filmer där vi inte fick biljetter till de önskade föreställningarna, vilket ledde till att vi fick rådda om i vårt program.

Men så här blev det till slut:
Persepolis, 2007-11-15 21:30
Caramel, 2007-11-16 18:00
Chapter 27, 2007-11-16 22:00
Leo, 2007-11-17 15:30
The Darjeeling Limited, 2007-11-17 20:00
Confessions of Pain, 2007-11-17 23:00
Paranoid park, 2007-11-18 18:30
Savage Grace, 2007-11-19 19:00
Waitress, 2007-11-20 18:30
Night Train, 2007-11-20 22:00
4 Månader, 3 Veckor och 2 Dagar, 2007-11-21 18:30
We Own the Night, 2007-11-21 21:00
Control, 2007-11-23 19:00
Angel, 2007-11-24 10:00
The Walker, 2007-11-24 13:00
In the Valley of Elah, 2007-11-24 18:00
No Country for Old Men, 2007-11-25 16:00
Terror's Advocate, 2007-11-25 19:30
Manufacturing Manufacturing Dissent, 2007-11-25 22:00

Andra bloggar om:

27 oktober 2007

Stockholms filmfestival

Nu har jag ägnat större delen av förmiddagen åt att lusläsa och kryssa mig igenom Stockholms filmfestivals programtidning. Sambon hade redan tidigare gjort sina val och när jag räknar ihop de filmer vi kryssat för så blir det 33 stycken. Nu återstår det delikata arbetet med att pussla ihop filmvisningarna så gott det går för att få med så många som möjligt. Och eftersom vi inte har semester under festivalen så är det bara att inse att det kommer aldrig att gå att få in alla filmerna. Återstår alltså att sålla. En del filmer är jag förstås mer nyfiken på och angelägen om än andra. Manufacturing Dissent - en kritisk granskning av Michael Moore och hans metoder, Control om Joy Divisons sångare Ian Curtis, In the valley of Elah om en soldat som försvinner under mystiska omständigheter och bröderna Coens nya No country for old men är några av dessa.

Andra bloggar om: , Svd

25 oktober 2007

Låt mig få presentera Blomkvist och Salander



Så blev det då klart och nu kan vi sluta spekulera. Att Mikael Nyqvist skulle spela Mikael Blomkvist är det ganska många som gissat, både här på min blogg och annorstädes. Noomi Rapace som Lisbeth Salander var väl mer otippat. Jag vet inte så mycket om henne, kan inte minnas var eller om jag sett henne agera. Tycker rent spontant att hon är FEL. Och jag är inte så förtjust i tanken på Nyqvist som Blomkvist heller. Jag hade gärna sett Anders Ekborg och Sofia Pekkari som Blomkvist och Salander. Nu återstår att se vilka som kniper de övriga ledande rollerna. Och framför allt, om filmen kommer att leva upp till alla förväntningar.

Andra bloggar om: , , Svd, DN, intressant.se

24 oktober 2007

Sardinien



Jag tycker om att vistas på öar. Det är något med öbornas integritet. Deras förmåga att behålla sin särprägel. I de sardiska byar som klättrar längs sluttningarna på denna vackra kuperade ö är människorna vänliga och tillmötesgående. Man talar inte mycket engelska, men det mesta löser sig ändå med hjälp av ivrigt gestikulerande och god vilja.

Vi hyrde bil för att hinna se så mycket som möjligt under de korta dagar vi besökte Sardinien. Vi åt god mat och drack gott vin. Vi fick träningsvärk av ansträngande men härliga vandringar i de vackra bergen. Vi hade det väldigt bra.

19 oktober 2007

Huck Finn - en sann äventyrare

Lisa har startat en kul grej på Barnens Bokklubbs ungblogg. Det heter Veckans bokfråga och är en liten avknoppning av Malins bokfemma skulle man kunna säga. Den här veckan gäller det vilken bokfigur man helst skulle vilja vara. Utan att tveka svarar jag Huckleberry Finn. Att det egentligen var synd om honom det har jag förstått först som vuxen. När jag läste böckerna som barn förbisåg jag de delarna helt. För mig var Huck en fri själ och jag drömde om att få glida fram längs Mississippi på en flotte.

Andra bloggar om:

18 oktober 2007

Black hole - 360 sidor serierutor

Att läsa serier hör inte till min starka sida. Efter det att jag lade Seriemagasinet och Agent X9 på hyllan någon gång i tonåren så har jag inte intresserat mig för genren. Så det var med viss tvekan jag tog mig an Black Hole av Charles Burns. Det är en serieroman på 360 sidor. Jag hade svårt att läsa serierutorna till att börja med men när jag väl vant mig blev det ganska suggestivt och även om jag fortfarande inte var helt övertygad så var det något som hela tiden drev mig att läsa vidare.

Handlingen kretsar kring ett gäng ungdomar som mest driver omkring, tänder på och funderar över hur de ska få ha mest möjliga sex. Två huvudpersoner utkristalliserar sig efter ett tag. Keith och Chris. Det är de som berättar de olika kapitlen. Boken är uppbyggd i rapsodiska kapitel som för handlingen framåt tillsammans bildar en sammanhängande, om än inte helt tydlig helhet.

Bland ungdomarna sprids en obotlig sjukdom, en ungdomsbacill, som gör att deras kroppar förvrängs och förvrids på olika sätt. Sjukdomen är sexuellt överförbar och kan drabba i form av bölder, att man ömsar skinn eller en extra mun på halsen. De drabbade drar sig undan till "Gropen" inne i skogen, utstötta och avskydda. De som ännu ej drabbats fortsätter sina liv som om inget har hänt. Först tänkte jag att boken vill "skrämma skiten" ur ungdomar, men det stämmer inte. Det finns inget moraliserande i berättelsen även om den är skrämmande. Berättandet glider mellan att skildra det vardagliga här och nu, till att flyta över i tillbakablickar, drogrus, drömmar och mardrömmar och jag hade inte alltid helt lätt att hänga med.

Andra bloggar om: , , , intressant.se

17 oktober 2007

Så här ser den ut

Harry Potter och dödsrelikerna, den allra sista boken om trollkarlslärlingen Harry Potter. Riktigt snyggt tycker jag. Det ser lite vuxnare ut än tidigare Harry Potter-böcker, men så är ju Harry också på väg att bli vuxen och dessutom är väl förlaget väl medvetet om att många vuxna läser Harry Potter-böckerna. Ja, de som började läsa dem som små har ju också hunnit bli vuxna nu. Åtminstone en del av dem. Förlaget ger också ut de fyra första böckerna med vuxenomslag.

Andra bloggar om:

16 oktober 2007

Bokfemman vecka 42

Fem författare jag skulle vilja ge ett fint bokfemmepris till. Det är veckans uppgift i Malins bokfemma.

1. Jeanette Winterson - förstås. Jag har skrivit så mycket om henne och hennes böcker här så ni som läser min blogg någorlunda regelbundet blir väl inte så förvånade att hon hamnar i topp. Ett rikt och vackert språk, fantasifullt berättande ibland gränsande till det magiska med inslag av fantasteri. Så lyder min motivering.

2. Katarina Kieri - med till synes små medel gör berättar hon om stora ting. Så distinkt och precist använder hon språket och får med så mycket med så få ord. Men så är hon poet också. Jag har läst hennes (ungdoms)böcker Ingen grekisk gud, precis och Majas morsas kompis sambo. De är bägge mycket bra.

3. Joyce Carol Oates - henne är det ju svårt att förbigå. Särskilt som jag förordat att hon borde få Nobelpriset. Nu verkar det ju inte som om hon kommer att få det än på några år, men då kan hon ju få bokfemmepriset i stället.

4. Fjodor Dostojevskij - framför allt för Brott och straff. Mästerverket där man som läsare riktigt får gräva sig in i Raskolnikovs alltmer förvirrade psyke.

5. Edgar Allan Poe - han har ett vackert nästan poetiskt språk som han använder för att måla fram sina berättelser. Jag gillar framför allt hans rysarnoveller.



Andra bloggar om:

14 oktober 2007

En fantastisk fest

"Vad är det här för en jävla fest? Dom får en att gråta hela tiden", sa bordsgrannen samtidigt som han torkade ögonen med bordsduken. Det här var ungefär halvvägs in i middagen på Johans 40-årsfest efter det tredje eller fjärde fina talet.

Och värre skulle det bli. Jag trodde att det bara var i amerikanska filmer som hjälten friade öppet inför de samlade vännerna. Men nu fick vi bevittna hur Pepsi föll på knä och friade till sin Johan med en gaffel i munnen (ja, han hade ingen ros till hands). Sedan var inte ett öga torrt. Och nu hoppas vi alla naturligtvis på ännu en fest där vi får gråta, dansa, dricka och ha lika kul som vi hade igår.

13 oktober 2007

Bokat och klart




Nu börjar nedräkningen och den 14 februari 2008 är det förhoppningsvis jag och Desi som står på Kilimanjaros topp!

Andra bloggar om: , ,

11 oktober 2007

Svenska Akademien har sagt sitt

och varenda bokbloggare med självaktning skriver väl just nu ett inlägg om detta. Äntligen en kvinna. Även om jag hade hoppats på Joyce Carol Oates så är Doris Lessing ett bra val tycker jag. Jag har till och med en bok av henne hemma i bokhyllan! Den femte sanningen Men skam till sägandes minns jag inte riktigt om jag någonsin läste hela boken eller ej. Så varför tycker jag då att hon var ett bra val? Jo för mig är hon förknippad med pondus och seriositet. Hennes litterära alster - det fåtal jag läst - är stilsäkra och genomtänkta.



Andra bloggar om: , , . Mer på SvD & DN.

10 oktober 2007

Okänd svensk författare het i Frankfurt

Det kommer rapporter från bokmässan i Frankfurt om att Amberville har fått mycket uppmärksamhet. Enligt Svensk bokhandels webb har boken blivit en snackis i Frankfurt och amerikanska Harper Collins har köpt världsrättigheterna för den ansenliga summan av $ 350 000 dollar. Det är väl bara att lyfta på hatten för en strålande uppvisning i marknadsföring.

Visst, boken är helt ok och den känns fräsch och spännande (jag har tidigare skrivit lite mer utförligt om den här) men om de varit lika påhittiga i sin marknadsföring i Frankfurt som här i Sverige så är jag övertygad om att det har hjälpt till.

Andra bloggar om: , , DN, SvD, intressant.se

Bokfemman vecka 41

Dags för en ny bokfemma. Temat är olästa böcker som man en längre tid gått omkring och tänkt att man ska eller borde läsa.

Bibeln Jag har alltid tänkt att det skulle vara bra, kul, intressant, allmänbildande o.s.v. att känna till bibelns berättelser lite bättre. En gång i tiden påbörjade jag ett "läsa bibeln från pärm-till-pämr"-projekt. Det gick inte så bra. Jag gav upp redan en bit in i första mosebok.

Sagan om ringen-trilogin, eller åtminstone Bilbo-Hobbiten. Har försökt, men det är så tråååkigt. Tänkte att jag skulle se filmerna för att få koll på historien. Och började med första filmen men var tvungen att ta massor med kaffepauser. Den var ju så tråååkig.

Praktisk retorik av Göran Hägg. En bok jag köpte för många år sedan och som i alla dessa år legat i min bokhylla. Med jämna mellanrum tänker jag att jag ska läsa den. Och när jag hamnar i underläge i någon diskussion så önskar jag att jag hade läst den.

Stalin, den röde tsaren och hans hov av Montefiore, Simon Sebag. Den ligger påbörjad vid min säng och jag vill läsa den. Men... den är ganska seg och trögläst så jag har tagit en (ganska lång) paus.

Odysseus av James Joyce. Med tanke på att jag en relativt blöt kväll satt och dissade Joyce och hans verk så kanske jag borde läsa boken.

Andra bloggar om:

08 oktober 2007

Fler nomineringar

Det är inte bara Svenska akademin som varit flitig i att leta pristagare. Även ALMA-juryn har haft sökarljuset på i sin jakt på de nominerade till 2008 års Litteraturpris till Astrid Lindgrens minne. 155 olika kandidater från världens alla hörn har man skrapat ihop. Noteras kan att en av dessa 155 är En bok för alla, och nomineringen skedde enligt Svensk bokhandel efter att regeringen beslutat att dra in En bok för allas bidrag. Kanske möjligen en politisk markering?

Noteras kan också att Svensk bokhandel kallar priset för Astrid Lindgren-priset. Men det är fel. Astrid Lindgren-priset är ett helt annat pris som Rabén & Sjögren har delat ut sedan slutet av 60-talet. Men det är inte omöjligt att det "större" Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne kommer att mer och mer ta över det namnet i folks medvetande.

Andra bloggar om: , ,

07 oktober 2007

Snart dags för årets Nobelpris i litteratur

Nu har Svenska Akademin meddelat datum för tillkännagivandet av årets Nobelpris i litteratur. I en bransch som gillar datum kan man väl säga att det datumet är "The date". På torsdag den 11 oktober kl 13:00 kliver Horace Engdahl ut och meddelar vem som får priset. Spekulationerna och vadslagningen är förstås redan i full gång. Enligt Ladbrokes pekar mycket på att Claudio Magris skulle ta hem priset. Åtminstone är det lägst odds på honom. Bland topp 10 återfinns också Thomas Tranströmer och Joyce Carol Oates. Två namn som brukar finnas med där om jag inte minns fel. Personligen skulle jag gärna se Oates som nobelpristagare. Hon är förvisso en aning ojämn och allt hon skriver är inte jättebra. Men jag tycker ändå att hon har skrivit tillräckligt mycket lysande litteratur för att vara värd priset.

Som vanligt är det många av de författare som återfinns på listan jag aldrig läst och en del av dem har jag aldrig ens hört talas om. Också detta som vanligt.

Andra bloggar om: , , , intressant.se

05 oktober 2007

Ashimas bok

Gud hade en hustru. Det här är hennes berättelse. Dessa ord på bokens baksida fick mig att köpa Ashimas bok. Det var på bokmässan förra året. Nu har ytterligare en bokmässa timat och nu har jag äntligen kommit mig för med att läsa - och avsluta boken. Och jag blev ganska besviken. Den var lättläst men ack så tjatig och grund.

Vi befinner oss 2 755 år tillbaka i tiden. Jahve är en missunnsam, krävande och rentav elak gud så hans hustru tröttnar och bestämmer sig för att ge upp sin gudinnestatus för att leva bland människorna. Efter henne följer ärkeängeln Haniel i förhoppning om att de ska kunna leva tillsammans som människor. Men när Haniel vaknar upp som människa är det som en vuxen man. Ashima däremot får starta som ett spädbarn. Ashima minns inte något av sin tillvaro som gudinna men allteftersom hon växer upp upptäcker hon sina gudomliga gåvor vilket försätter henne i en del problematiska situationer.

I presentationen av boken står bland annat att: "Ashimas bok är en saga om lust och längtan, evig kärlek och förtärande hat." Och det kan man kanske säga att det är. Jag tycker mest det påminner om det man på 80- och 90-talet kallade "tantsnusk" och "FLN"-litteratur.

02 oktober 2007

Bokfemman vecka 40

Och temat för veckans bokfemma är sagor. Ett ämne som borde passa mig som hand i handske, barnboksmänniska som jag är. Men nej tyvärr. Jag är inte någon stor sagofantast. De sagor jag valt i min bokfemma är alla sådana jag fick höra som liten.

De tre bockarna bruse Min morbror berättade denna saga med så mycket inlevelse och dramatik så att det fick mina nackhår att resa sig.

Den fula ankungen Varje gång jag hörde den tyckte jag lika synd om den fula ankungen. Fast jag visste att han skulle få sin härliga revansch till slut.

Sagan om pannkakan Den var ju ganska läskig vill jag minnas att jag tyckte. Men icke desto mindre är det en av de sagor jag har starkast minnen av. Eller kanske just därför.

Råttfångaren från Hameln En av de få böcker jag har kvar från det jag var riktigt liten är en bilderbok med berättelsen om råttfångaren från Hameln, men i den utgåva jag har kallas den av någon anledning Den förtrollade flöjten. Återigen är det det läskiga jag minns. När råttfångaren spelade så att han lurade med sig alla barnen.

Rödluvan Egentligen tyckte jag att hon var lite korkad, Rödluvan. Jag kunde aldrig begripa hur hon kunde låta sig lura av vargen. En varg kunde väl inte klä ut sig till en mormor, tänkte mitt 5-åriga jag snusförnuftigt.

Andra bloggar om:

01 oktober 2007

Snygg och god tårta

Den här snygga tårtan fanns att beskåda och äta av i vår monter i Göteborg. Vi hade presskonferens med anledning av Boken om läslust. I det myller och den kakafoni av ljud som ständigt pågåt på mässan är det svårt att höras och märkas över mängden. Så det kom väl inte så många från pressen, men de förbipasserande blev glada över att få smaka tårta och kaffe.


Andra bloggar om: