30 oktober 2012

Vår fascination av (o)väder

Jag funderar lite på vårt förhållande till katastrofer. Vår fascination. Nu senast är det stormen Sandy som skapar krigsrubriker. Tror inte det finns en enda tidningssajt som inte minutiöst följer ovädrets framfart. Intressant är också hur man personifierar ovädret genom att namnge det, Sandy det här fallet. Och så tar man i med rubriker som: "Här har Sandy dragit fram" och "Det här är Sandys nästa mål". Som om stormen med vett och vilka bestämt sig för var den ska slå till.

Men ok. Jag erkänner. Jag tycker också det är fascinerande med extremt väder. Och ja, jag slog på tv:n imorse för att se om det skulle visas några häftiga bilder. Guilty as charged.

29 oktober 2012

3 dagar - 2 musikupplevelser utöver det vanliga

På tre dagar har jag varit på två konserter med musik så underbar att tårarna inte var långt borta.

I lördags Carmina Burana på Folkoperan. Sju stolar och sju kvinnor som berättar episoder ur sina liv. Sedan drar kören igång ... Det är storslaget.

Ikväll First Aid Kit på Cirkus. Fantastiska röster. Genuin musikalitet. Underbar energi ... Det är svårslaget.

26 oktober 2012

Dagens lösen

Jag är ganska nöjd med dagen. Ger mig själv en uppskattande klapp på axeln.

Först skrev jag copy på Clickworker [mer om det lite senare]. Sedan skissade jag på den rapport jag och Pernilla ska ha klar till eboks-kursen den 8:e november. Den behöver som tur är inte vara så väldigt omfattande så vi ligger bra till i tid. Efter lunch blev det ett pass i gymet. Så nu är jag väl värd att gå på AW med goda vänner?

Clickworker ja. Det är en sajt där man kan sajna upp och så får man små uppdrag. Det ger inga stora pengar men är inte heller särskilt krävande. Man får inte veta vem man skriver åt eller var det ska publiceras, knappast ens vad man skriver om. Man får några nyckelord som man måste använda ett angivet antal gånger. Det ställs krav på viss språklig korrekthet samtidigt som ett av dagens uppdrag tvunget skulle innehålla "hårsalong Stockholm". Exakt så. Jag försökte stoppa in ett i - hårsalong i Stockholm - men det gick inte. Jag börjar misstänka att de här texterna är tänkta att användas i icke publika bloggar som ett led i något företags sökordsoptimering.

24 oktober 2012

Filmfestival i antågande

I två dagar har jag flängt Stockholm runt och distribuerat programtidningen för årets Stockholms filmfestival. Men även om jag burit buntar både hit och dit så har jag inte hunnit att traditionsenligt sätta mig ner och lusläsa programmet och markera vilka filmer jag vill se. Och eftersom jag jobbar som volontär på årets festival kan det märkliga inträffa att jag ser mindre film än vad jag brukar. Och att de filmer jag ser kommer att vara de som visas på den biograf jag är placerad snarare än de jag själv valt. Samtidigt kan det leda till såväl spännande som intressanta och kanske överraskande möten med filmer jag inte hittat till annars.

Men igår var jag i alla fall inbjuden på förhandsvisning av Bazooka [som fixat filmfestivalens nya sajt]. Filmen Safety not guaranteed är en riktigt knasig mysrulle. En journalist tar med sig två praktikanter på en roadtrip för att hitta storyn bakom en annons där en man söker efter någon som vill resa i tiden tillsammans med honom.

23 oktober 2012

Det här med att låna eböcker från biblioteket

Jag tycker det är lite komiskt att man måste inställa sig IRL på biblioteket för att erhålla den pinkod som sedan berättigar till digitala lån. Undrar hur de tänkte då.

22 oktober 2012

Augustnominerat

Idag fick vi veta vilka böcker som är nominerade till Augustpriset. Som vanligt är det 18 böcker som har chansen och som vanligt är dessa indelade i tre "klasser" eller genrer om man så vill. Och som vanligt blir denna indelning aningen trubbig. ABC å allt om D, till exempel, återfinns i barnboksklassen, men är en bok om alfabetet och skulle med rätta lika väl kunna höra hemma i fackboksklassen. Zlatan-boken - som verkar vara årets snackis bland de nominerade  - är ju en självbiografi, om än nedtecknad av David Lagercrantz, och känns inte som en klockren fackbok.

Jag tror att jag har "lyckats" undvika att läsa samtliga nominerade böcker, även om de nominerade i barnboksklassen passerat förbi mina ögon när jag fortfarande arbetade på bokklubben. Rosenbergs och Fröberg Idlings böcker är de som jag direkt blir intresserad av att läsa. 

svd    •    dn

19 oktober 2012

Taggad till tusen

Att förvandla text och bild till ebok är både lätt och svårt. Lätt att, till exempel, genom enkel knapptryckning omvandla innehåll från textformatet i Open Office till en epub-fil. Men det är bara ett första steg. Man kanske vill att e-boken ska se snygg ut också och då är det bara att ge sig in i epub-filen och korrigera i kod och framför att finputsa css-filen.

En hel del kan man förbereda om man arbetar med stilmallar i ursprungsdokumentet, oavsett om det är Open Office eller inDesign, men vill man få det riktigt fint så är det bara att jobba på i filerna som finns inuti epub, och framför allt i css-filen. Men för att komplicera det ytterligare så tolkar de olika eboksläsarna css:en väldigt olika, och en del inte alls. Det där med enhetlig standard har liksom inte riktigt slagit igenom. Så det är bara att testa sig fram. Trial and error.

Just nu tycks det vara Apples iPad som har överlägset flest användare och där är det i princip iBook som gäller, så i första hand är det väl bra att försöka få det att se snyggt ut där. Men man kan ändå inte bara strunta i alla de andra och därför har jag laddat ner läsare i parti och minut till min Samsung-platta och kan bara konstatera att det inte är lätt att få det att se drägligt ut oberoende av läsare. Kanske ger det sig med tiden, i takt med att jag blir duktigare på det här. För det ska tilläggas att jag är väldigt novis än så länge.

17 oktober 2012

Snart programsläpp

Snart är det dags för Stockholms filmfestival. Jag fick en liten förhandstitt av vad som komma skall igår när jag satt och korrade programinformationen som snart ska upp på festivalens webbplats. Som vanligt kan vi se fram emot mängder med spännande filmer. Mer än så säger jag inte, men idag klockan 12 släpps program och biljetter på stockholmfilmfestival.se

15 oktober 2012

Och regnet det bara öser ner ♫♪

Men hörrni så det regnar. Det bara häller ner. Visserligen smattrar det hemtrevligt mot fönsterrutan när man sitter torr och trygg inomhus. Men det är ju så att man nästan börjar undra om det inte är dags att bygga sig den där arken snart. Eller är det någon annan som redan börjat?

14 oktober 2012

Var katten tog katten vägen?

Efter att ha skällt [jamat ilsket] på oss sedan sex i morse i syfte att få oss att stiga upp och ge henne mat,  drog sig Soya undan till en lugn vrå. Månne hon tyckte att vi förde för mycket oväsen när vi väl stigit upp och matat henne. Eller så blev hon helt enkelt utpumpad av ansträngningen att få upp oss ur sängen.

12 oktober 2012

... nej, men jag har sett filmen

Årets nobelpristagare i litteratur Mo Yan visade sig inte vara så okänd för mig som jag först trodde. Läste i dagens svd att han bland annat skrivit Det röda fältet. Jag har inte läst boken men jag har sett filmen. Och den var väldigt bra.

Idag var det dags att tillkännage ytterligare ett nobelpris. Fredspriset - till EU. Som EU-medborgare får man väl ta åt sig och bocka och tacka.

svd    •    dn

11 oktober 2012

Who? Mo!

Så var det dags igen. Dörren till till Svenska akademins innersta öppnas och ut träder Peter Englund för att berätta vem som ska få årets nobelpris i litteratur. Så kommer det: Mo Yan.
Who the fuck i Mo? Kan man undra. Och det verkar vara ganska många som undrar det också. Till skillnad från Liu Xiaobo som fick Nobels fredspris 2010, är Mo Yan inte så särskilt kritisk till kinesiska staten. Enligt DN är han medlem i kommunistpartiet vilket säkert tillfredsställer kinesiska ledarskiktet. Däremot lär det klagas på diverse andra håll.

Mer om vem han är, vad han skrivit och varför han får priset: dn  svd

10 oktober 2012

Första april eller ...?

Vet inte om jag utsattes för ett - väldigt tidigt, alternativt väldigt sent - aprilskämt idag. Men chauffören på ettans buss förklarade oregelbundenheten i trafiken med att SL testar ett nytt system som går ut på att bussarna INTE ska gå efter tidtabellen. Istället ska de hålla koll på avståndet mellan bussarna. Hålltiderna ska anpassas till var på linjen övriga bussar befinner sig. Detta för att undvika att det - som ofta händer - kommer flera bussar på samma gång.

Kan väl bara säga att deras nya system verkar fungera ... sådär ... Efter att ha väntat på ettans buss i närmare en halvtimme så kommer då äntligen bussen och vi har väl inte kommit längre än till Fridhemsplan förrän vi har ännu en ettans buss precis bakom oss.

07 oktober 2012

Gå och se • Gå och se • Gå och se

23-åriga Xavier Dolan har redan tre långfilmer på sitt CV. Alla tre är riktigt bra men den tredje är ännu lite bättre.

Laurence Anyway är en film om transsexuella Laurence väg från man till den kvinna han är. Men det är också - och kanske främst - en film om kärlekshistorien mellan Laurence och Frédérique och hur den påverkas. Lika mycket som filmen handlar om Laurence och de problem och fördomar han möter, lika mycket handlar det om Frédériques förtvivlan och försök att anpassa sig till situationen.

Det är det som är så fint, att fokus ligger lika mycket på henne och hennes känslor som på Laurence. SE DEN!

05 oktober 2012

För konsten i tiden

1998 såg jag Elisabeth Ohlson Wallins Ecce Homo och blev väldigt berörd. Det är en stark och modig utställning som hon ska ha all heder för. Men det var då det. Några år senare invigningstalade Fredrik Reinfeldt på Stockholm Pride och möttes av högljudda buu-rop och visselpipskonsert och en av de drivande bakom denna manifestation var just Ohlson Wallin. Då blev jag mer illa berörd. Man kan tycka vad man vill om Reinfeldt och hans politik men nu var han inbjuden som talare att öppna en festival och då tycker jag att tillfället att åskådliggöra sina åsikter var illa valt.

Nu verkar Elisabeth Ohlson Wallin ägna sig åt politisk satir och det står henne naturligtvis fritt att göra det. Med sitt senaste tilltag förekommer hon i dagarna flitigt i media. Det jag menar är förstås den taffligt photoshoppade  satirbild som publicerats [beställts av?] Tiden. Jag kan inte påstå att jag blir särskilt provocerad av bilden, mest framkallar den en trött gäspning hos mig. Däremot ställer jag mig frågande till - och blir lite provocerad av - Elisabeth Ohlson Wallin som person. Dels tänker jag på att hon gick ganska hårt åt Makode Linde och hans tårtinstallation på Moderna Museet och dels på den nämnda visselpipskonserten. Som sagt Elisabeth Ohlson Wallin har all rätt att torgföra sina åsikter men då tycker jag inte hon ska förmena andra att göra detsamma.

03 oktober 2012

Det som göms i snö ... kommer fram när man städar sin bokhylla

Vid helgens bokhyllestädning dök de här gamla godingarna upp.
De hade gömt sig längst bak i en hög.

Dessutom var de vid upphittandet fortfarande iförda det
skyddsomslag de försågs med, då en gång för länge sedan.

Titta vad fina de är inuti.

Även om könsrollsmönstret ger en del övrigt att önska.
Lisa sitter tyst i mammas knä och lyssnar till en saga.
Jan är aktiv, han ritar tillsammans med pappa.

01 oktober 2012

Kvinnor göre sig icke besvär

Under apartheidtiden i Sydafrika var det självklart för de flesta företag att inte göra affärer i landet. Av någon underlig anledning gäller inte detsamma för starkt kvinnoförtryckande stater som till exempel Saudiarabien. Med dem handlas det friskt och man går dem tillmötes och ställer upp på deras krav. Som nu senast när Ikea låtit photoshoppa bort alla kvinnor från sin katalog. 


svd och dn finns fler exempel på Ikeas photoshop-skicklighet.