31 december 2009

Årets bästa

Det hör ju till att man såhär årets sista skälvande timmar ska göra någon sorts summering av året som gått. De riktigt ambitiösa tar sig an hela decenniet men det tänker inte jag göra. So I give to you

Årets bästa

Läsupplevelse: Jonathan Litells De välvilliga är en bok som etsat sig fast i mitt minne [och med tanke på mitt minnes teflonkaraktär är det en bedrift].

Film: Här har jag inte lika lätt att välja men det får bli Det vita bandet av Michael Haneke. Tätt följd av Lee Daniels Precious.

Konsert: Lätt val. Madonna i Helsingfors [hade i och för sig inte så många konsertupplevelser under året att välja mellan].

Upplevelse: Också det ett lätt val. Vandringen på Inkaleden och ankomsten till Machu Picchu.

30 december 2009

Teaterbesök i Uppsala

I går såg jag "7:3 Återbesöket" på Uppsala stadsteater. Metafilm heter det när man gör film om film. Om begreppet metateater har samma betydelse inom teatern vet jag inte men det här är i alla fall en föreställning om en föreställning. Närmare bestämt handlar det om Lars Noréns uppsättning 7:3. Uppsalaensemblens tolkning av händelseförloppet är inget annat än rena lustmordet på Norén. Han framställs som både naiv och manipulativ som beskäftig och pretentiös. Det hela är ganska underhållande och jag har inget emot att man driver med Noreén men däremot känns det aningen stötande att internerna framställs som de vettiga och sansade i sammanhanget.

Recensioner: SvD, DN

29 december 2009

00-tal

Här har jag gått och funderat på ett vettigt sätt att summera 2009 och så upptäcker jag att tidningar och bloggar som bäst håller på att summera hela 00-talet. Och jag som inte ens riktigt tagit in att vi redan avverkat 2000-talets första decennium. Vrooom! Bara sådär.

Om jag ska nämna något som är signifikant för 00-talet så stavas det INTERNET. Internet som mötesplats. Internet som kommunikation Det bloggas och delas och uppdateras på diverse digitala mötesplatser. Jag vet inte om det bara är jag, men nu när vi har allt detta runt oss och tar det som en självklar del av vardagen så har åtminstone jag svårt att minnas hur det var då när Internet fanns bakom en hopplöst långsam modemuppringning eller när Internet inte fanns alls.

1999 var jag och sambon i Nepal och Bhutan. Det var en resa som bland annat omfattade en veckas fotvandring i Himalaya och våra föräldrar var lite oroliga och ville att vi skulle höra av oss när vi kom tillbaka till Katmandu igen efter vandringen. Jag har inget minne av att det fanns några Internet-caféer i Katmandu och om det hade funnits det hade det inte spelat någon roll för ingen av våra föräldrar och inte heller min bror hade ändå Internet. I stället skickade vi ett fax från vårt hotell till min bror och talade om att allt gått bra.

Idag såg jag på Facebook att en av mina kompisar uppdaterat sin status från ett café i Katmandu med trådlöst nätverk.

27 december 2009

Julpussel - Pusseljul

I vår familj finns ingen tradition av att lägga pussel. Men så önskar sig plötsligt brorsdottern ett 1000-bitarspussel i julklapp och då ska hon såklart få ett 1000-bitarspussel i julklapp.

Minns nu första meningen "i vår familj finns ingen tradition ..." Således vet jag inte särskilt mycket om pussel utan inhandlar första bästa pussel som kommer i min väg. Det råkar nu bli ett s.k. Wasgij-pussel.

Julafton kommer och paket öppnas och pusslet ska såklart läggas. Som de ovana pusselläggare vi är utgår vi [förstås] ifrån bilden som visas på kartongen och börjar sortera bitar och försöka pussla ihop dem. Som tur är råkar vi uppmärksamma en liten text på kartongens framsida om att bilden på kartongen inte är den bild som vi ska försöka pussla ihop. Ack och ve och en och annan svordom. Men kul hade vi och även om undertecknad var tvungen att lämna de pusslande innan vi var helt klara så kom det till slut ett MMS: "We fix it" Och här ser ni resultatet:

25 december 2009

Töväder



I och för sig lite trist att det töade idag, men då kunde vi i alla fall bygga en snökykta. Att det sen var stört omöjligt att få ljuset att brinna på grund av rådande halva stormbyar är en helt annan historia.

21 december 2009

Tematrio Jul

Lyrans tematrio den här veckan behandlar lämpligt nog julen.
"Berätta om tre 'någonting' med jultema", lyder hennes uppmaning.

Boken jag läser just nu passar alldeles utmärkt in tycker jag, för det är Om Jesus av Jonas Gardell. Jag har inte hunnit så långt ännu men det verkar verkar bli en intressant läsresa. Gardell försöker skilja mannen från myten genom att så nogsamt det är möjligt såhär ungefär 2000 år senare bringa reda i vad som är historiskt möjligt eller troligt att veta om Jesus liv och bedrifter.

Tvåan får bli Charles Dickens En spökhistoria vid jul (ibland även kallad En julsaga) om den snåle enstöringen Scrooge som inte alls bryr sig om julen. Men när han sitter där ensam en kväll precis före jul får han besök av en vålnad som också ger honom möjlighet att göra ett val som kommer att påverka hela hans liv.

Och till slut skulle jag så gärna vilja svara Kalle Ankas jul på TV. Men tyvärr så funkar inte det programmet längre som den julstämningsförhöjare det en gång gjorde. I stället är det julmusiken som får ta tredjeplatsen. De där låtarna man bara plockar fram till jul. Det kan vara såväl klassiska julsånger som moderna poplåtar, bara det är jul. Två av mina favoriter skrev jag om så sent som i mitt förra inlägg.

20 december 2009

Julfriden närmar sig

Julfriden börjar så smått att infinna sig här hos Bokstavligt talat. Det modesta julpynt vi brukar ha här hemma är på plats och den första portionen julgröt är uppäten. Men julpynt och julmat i all ära. Det jag nästan tycker bäst om med julen är att jag får plocka fram och lyssna till härlig julmusiken igen. Min absoluta favorit de senaste åren har varit Anne Sofie von Otters "Home for Christmas" men nu har jag fått en ny favorit och det är min goda vän Erik-André Hvidsten som i år kom med skivan Decembernatt.

18 december 2009

Den som älskar något annat

Periodvis läser jag - jag riktigt frossar i - deckare. Men så lika plötsligt som en sådan period dyker upp, lika plötsligt ledsnar jag på genrens alltför typiska berättarmönster. Nu är jag ganska less på deckargenren sedan en tid tillbaka. Ändå plockade jag upp en pocket som legat och drällt i bokhyllan ett tag. Det var Karin Fossums Den som älskar något annat och den var riktigt bra. Den var inte fullt så klichéfylld som denna genre ofta är. Bara en sån sak som att kommissarien inte var frånskild med relationsproblem till höger och vänster och älskade opera och drack för mycket.

Ett medelålders par gör ett makabert fynd under en skogspromenad då de hittar en liten pojke död, endast iklädd en t-shirt. Kommissarie Sejer och hans kollega Skarre sätter högsta prio på detta fall. Särskilt som ytterligare en pojke försvinner från orten och man misstänker att man har att göra med en seriemördare.

Förutom själva mordutredningen tar boken oss med in i förövarens psyke. Men det som jag nästan tyckte var allra mest intressant - och kusligt - var den del som handlade om paret som hittade kroppen. Deras äktenskap befinner sig på katastrofens rand och man sitter hela tiden som på nålar och är rädd att något otäckt ska hända.

17 december 2009

Läsplatta

Bonnier R & D har tillsammans med BERG tagit fram en prototyp på en läsplatta. De har låtit sig inspireras av webb och iPhone när det gäller funktionalitet samtidigt som de på skärmen vill bibehålla känslan från ett fysiskt magasin i design och jag måste säga att av det som visas i denna filmsnutt så tycker jag att de har lyckats. Jag vill ha en sån läsplatta och jag vill ha den NU.


Mag+ from Bonnier on Vimeo.

00-tal

Jag märker att man så smått har börjat resumera 00-talet på bloggar och i tidningar. Själv har jag svårt att ens minnas vad som är värt att resumera av år 2009. Att minnas ett helt decennium kräver tid och tankemöda, men i väntan på att den rätta inspirationen för dylik tankeverksamhet ska komma så kan jag tipsa om DN:s lista över 00-talets största författarbråk. Två "bråk" som inte finns med på den listan är dels GW Persson m.fl. vs Camilla Läckberg m.fl. med anledning av att GW liknade Läckbergs böcker vid Min häst och menade att hon skrev son Nicke Lilltroll. Ett annat "bråk" som ligger närmre i tiden är den diskussion som uppstod i och med att Jerker Virdborg med flera skrev "Manifest för ett nytt litterärt decennium"

16 december 2009

Just nu på Barnens Bokklubb

Pija Lindenbaum
Per Bengtsson

Just nu råder febril aktivitet här på Barnens Bokklubb när juryn påbörjat det digra arbetet med att gå igenom alla bidrag till Högläsningstävlingen. Närmare 2000 bidrag ska de gå igenom innan de kan välja vinnare.

Fler bilder på bloggen.barnensbokklubb.se

15 december 2009

Tematrio vänskap

Hos Lyra är vänskap ämnet för veckans tematrio.

Den första boken jag kommer att tänka på är Janne min vän av Peter Pohl. Den gjorde ett oerhört starkt intryck på mig när jag läste den och fastän det är några år sedan nu så har den etsat sig fast i mitt minne. Vänskapen mellan Krille och Janne är väl inte vad man kan kalla en jämlik vänskap. Krille släpper in Janne i sitt liv och är öppen. Men Janne är undanglidande och vill inte gärna berätta om sig själv. På grund av det blir det inte heller någon direkt djup vänskap, men för Krille är ändå Janne en väldigt viktig person.

Bok nummer två är Den hemliga historien av Donna Tartt. Det är en ganska destruktiv vänskap som skildras här. Det som börjar som ungdomligt sökande efter att finna sig själva i den perfekta festen, att med hjälp av droger uppnå någon slags dionysisk extas, slutar med en katastrof som binder vännerna samman för all framtid. Vare sig de vill det eller ej.

Och den tredje får - efter en hel del grubblande - bli Mannen som älskade Yngve av Tore Renberg. Här finns Jarle och Helge som kännt varandra länge. De är vänster, de är politiskt engagerade och upplysta. De gillar rock, de är tajta och vet var de har varandra. Men så träffar Jarle Yngve, hans totala motsats. En sportkille som varken är särskilt intresserad av politik eller av musik. Ändå kan inte Jarle låta bli att tänka på Ynge, han dras till honom. Det är en slags förälskelse.

14 december 2009

Det vita bandet



Det vilar något hotfullt över så gott som varje scen av Hanekes film Det vita bandet. Vi befinner oss i en liten tysk by året innan första världskriget bryter ut. Baronen, prästen och läkaren är män med makt. Och de utövar den obönhörligt. Deras makt drabbar såväl inom familjen där framför allt barnen är utsatta, som lantarbetarna i byn. Missnöjet gror och och en rad våldsamma händelser inträffar vilket leder till hat och misstänksamhet. Ingen har sett något. Ingen vet vem som är skyldig till de olika dåden. Inte ens vi i publiken. Även om mycket pekar på att barnen är inblandade.

Berättartempot är långsamt men ändå - eller kanske just därför - sitter jag på helspänn och de nästan 2½ timmarna går snabbt. Filmen är bra och på något sätt gripande mitt i all sin iskyla.

DN, SvD

13 december 2009

Lucia

Det är Lucia idag och då kom jag att tänka på en ungdomsbok med samma namn, skriven av Cannie Möller. Nu handlar inte Cannie Möllers bok Lucia så mycket om själva luciafirandet utan om främlingsfientlighet och rasism. Lucia är 15 år, adopterad och mörkhyad. Jimmie är ljus och har kompisar med rasiståsikter. Men de två möts och blir kära i varandra. De försöker smyga med sin kärlek, men det går inte i längden och rasistgängets tråkningar och trakasserier eskalerar för att nå sin kulmen på det mångkulturella luciafirande där Lucia ska vara lucia.

Boken kom ut för flera år sedan och verkar inte helt lätt att få tag på idag, men är minst lika aktuell (om inte mer) nu som då.

11 december 2009

Julhets del II

Varje fredagsmorgon har vi veckomöte på jobbet. Så här i december "mysar" vi till det med en adventsljusstake och i morse märkte jag att något var fel.

- "Oj", sa jag " det har blivit fel, någon har tänt ett ljus för mycket" (det var nämligen tre ljus som var tända)
- "Nej, vad menar du?", kontrade mina kolleger.
- "Men det är ju inte tredje advent redan nu på söndag."
- "Jo, det är det visst det. Och sen är det julafton."

Och jag har fortfarande knappt ens börjat köpa julklappar!!

09 december 2009

Knapert med kunglig poesi

Det är synd om Daniel och Viktoria. Ni vet kronprinsessan och hennes blivande make. För nästan ingen av de tillfrågade poeterna vill skriva kärleksdikter till deras ära inför deras bröllop nästa sommar.

Det är lite synd om Mårten Castenfors också. För det var hans idé att be ett antal svenska poeter att skriva kärleksdikterna. Han tänkte att de skulle bilda en slags konstinstallation och höras längs med Strandvägen, inlästa av skådespelare från Stockholms stadsteater.

Kristina Lugn, Gunnar Harding, Göran Sonnevi och Göran Greider hör till dem som tackat nej enligt DN. Pamela Jaskoviak tackade först ja men när hon insåg att så många andra tackat nej så ändrade hon sig. Hon tyckte kanske att det var pinsamt. Men om det är så, tycker jag att det är pinsamt.

08 december 2009

Den mest älskade svenska boken

Hans på Du är vad du läser inbjuder alla att vara med och rösta fram den mest älskade svenska boken. Och det gör man genom att lista sina egna favoriter. 10 kandidater får man lista och mina 10 kandidater är:

Dvärgen av Pär Lagerkvist
Singoalla av Viktor Rydberg
Juloratoriet av Göran Tunström
Jerusalem av Selma Lagerlöf
Samlade dikter av Edith Södergran
Majas morsas kompis sambo av Katarina Kieri
Janne min vän av Peter Pohl
Bödeln av Pär Lagerkvist
Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf
Människohamn av John Ajvide Lindqvist

07 december 2009

Tematrio sjukdomar

Veckans Tematrio sjukdomar visade sig vara mycket svårare än vad jag först trodde. Visst känner jag till många böcker som på ett eller annat sätt handlar om eller berör någon form av sjukdom, problemet är bara att jag inte har läst dem.

Innan jag dör av Jenny Downham
. 16-åriga Tessa ska snart dö i leukemi, men innan hon dör är det några saker hon vill prova på så därför gör hon en lista. Den här boken är både rolig (ja faktiskt) och väldigt sorglig.

Roman med kokain av M Agajev. En suggestiv och gripande skildring av en ung mans gradvisa förfall på grund av kokainmissbruk. Det var många år sedan jag läste denna bok, men den har etsat sig fast i minnet.

Aj! eller när jag hamnade på sjukhus av Ann Forslind
. En bilderbok om 5-åriga som vaknar en natt och mår så dåligt att hennes föräldrar måste ta med henne till sjukhuset där hon får stanna tills hon blir frisk.

Trista etiketter



Jag kan inte låta bli att reagera på Adlibris uppdelning av böcker i sina julklappstips. Från 0 till 12 år är man barn men sedan blir man tonårsjtej och tonårskille. Tipsen till killarna innehåller övervägande spännande böcker lite mer hårdkokt. I tipsen till tjejerna handlar det i första hand om kärlek och relationer. Vi vuxna klarar oss inte heller ifrån uppdelning. Där finns böcker för henne och för honom, liksom böcker för mormor/farmor och böcker för morfar/farfar. Ganska trist att sätta könsetiketter på böcker tycker jag.

05 december 2009

Simons katt

Simons katt blev kändis genom YouTube, men till min stora glädje upptäckte jag att han också finns i bokform. Boken är en tjock liten knubbis med mjuka pärmar som innehåller massor med roliga bildstrips och Simons katt är precis lika underhållande i bokform som på film.

Simons katt skulle lika gärna kunna vara vår katt. Likheten är slående, men så säger säkert alla kattägare. För även om katter har en stark personlighet så är de ändå ganska lika världen över. Eller kanske är det vi mattar och hussar som är ganska lika, och skämmer bort de små liven på samma sätt oavsett om vi bor i Stockholm eller New York.

03 december 2009

Högläsningstävlingen

Jag har ju redan tidigare bloggat om alla fantastiska bidrag som har kommit in till Barnens Bokklubbs högläsningstävling. Nu har tävlingstiden gått ut och vi får knappt plats på kontoret längre för de sista dagarna vällde det in bidrag. Och efter att den här filmen gjordes ringde posten och sa att de hade 8 - ÅTTA! - stora trådkorgar med paket att leverera. Det är underbart att se vilken kreativitet den här tävlingen har givit upphov till och jag önskar att alla klasser skulle få vinna, för vi har fått in så otroligt mycket fina bidrag.

Julklappsgissning

Min brorsdotter har "slut på" böcker, fick jag höra av hennes mamma.
"men jag tror att jag kanske får flera nya av faster i julklapp"

02 december 2009

Ett mindre smickrande pris

Det finns priser för nästan allt, verkar det som. Jag läste idag att brittiska magasinet Literary Reviews gett årets "Bad Sex in Fiction"-pris till Jonathan Littell för hans sexskildringar i De välvilliga. Ett pris som funnits i sjutton år.
Jag läste den boken i februari i år och den framstår som en av årets stora läsupplevelser för mig. När jag tänker på den så är det knappast sexskildringarna jag minns, vilket kanske kan vara ett tecken på att de var dåliga - eller bara helt ointressanta i en för övrigt mycket intressant och läsvärd bok.

DN, SvD

Julhets del I

I år ...
... tänkte jag tidigt i höstas.
I år minsann ...
... sa jag till mig själv
ska jag vara klar med alla julklappar jättetidigt.

Det är visserligen bara 2 december än, men har jag köpt några julklappar?
Nej ...
... kan jag avslöja
inte en enda.

01 december 2009

Dags för lucköppning




1 december. Den dagen var en efterlängtad höjdpunkt när jag var liten. Då började TV:s julkalender och så var det ju dags för LUCKÖPPNING. Hur magiskt spännande var inte det? Idag kanske entusiasmen har mattats av något men jag blir fortfarande glad när jag ser en fin julkalender. Som till exempel Helena Willis snygga och roliga kalender som finns både på papper och digitalt på Barnens Bokklubbs hemsida.